Vårdpersonal behandlar varandra med öronakupunktur!

NADA-boken som kom på svenska hösten 2022 kommer på engelska i sommar! Under arbetet med översättningen (som huvudsakligen gjorts av Siiri Hedlund, tack Siiri!) har jag åter gått igenom massor av material om NADA, gammalt och nytt, ovetenskapligt och vetenskapligt. Det slår mig att NADA inte bara används på patienter/klienter utan också i stor omfattning på personal. När vi till exempel läser om hur NADA används som krisintervention efter naturkatastrofer ser vi att de volontärer som erbjuder hjälp efter tex tyfoner och översvämningar vänder sig till både räddningspersonalen (”first responders”) och till andra som drabbats mer direkt. Räddningspersonal som arbetar under stor stress och ibland tvingas till mycket obehagliga arbetsuppgifter under röjningsarbetet uppskattar den stress-reduktion som öronakupunktur ger.

På NADA-konferenser har vi hört det gång på gång; personal som lärt sig NADA ger öronakupunktur inte bara till sina patienter utan också till sina arbetskamrater. Samma sak framkommer i en rad vetenskapliga artiklar. I en studie intervjuades 24 personer med olika professioner om sina erfarenheter av att ge NADA till olika patientgrupper i olika miljöer: öppen vård, heldygnsvård och behandlingshem. Intervjuerna gjordes i fem fokusgrupper (Landgren et al, 2019). I fyra av de fem intervjugrupperna berättade deltagarna spontant att de också behandlade varandra. Ofta bad de en kollega om NADA för stress eller sömnsvårigheter. Att själv få NADA för klimakteriebesvär var också vanligt. ”När vallningarna kommer tillbaka tar jag NADA 2-3 gånger, sedan är de borta igen i flera veckor”.

Andra studier har specifikt undersökt effekten av NADA-akupunktur (standardiserad öronakupunktur, samma fem punkter vid varje behandling) på vårdpersonal. I en studie (Reilly et al, 2014) erbjöds vårdpersonalen på ett sjukhus i USA att en gång i veckan få en eller flera av tre behandlingsformer på en ”wellness-clinic” med drop-in. Behandlingarna som personalen kunde välja mellan var NADA (fem akupunkturnålar i varje öra under 30 minuter) och kulplåster i örats NADA-punkter som fick sitta kvar i flera dagar och som personen kunde stimulera själv. Den tredje typen av behandling som erbjöds kallas ”zero balancing”, en mild behandlingsform där terapeuten rör vid patientens huvud och kropp. Resultatet visade att 58 % valde att få NADA, 52 % valde kulplåster medan endast 7,5 % valde zero balancing. Efter varje besök på wellness-mottagningen fick deltagarna fylla i skalor. På ett år samlades det in 2746 enkäter med ifyllda skattningsskalor. Resultatet visade att 95-99 % angav att de kände sig signikant mindre stressade, mer avslappnade och ett större lugn efter behandlingen. En skala som mäter risk för utbrändhet visade en signifikant minskning, liksom skalan Professional Quality of Life som mäter ”secondary traumatic stress”. En skala till användes: Caring Ability Inventory scores. Den visade att tålamodet och att personalens förmåga att utveckla vårdande relationer med patienterna ökade signifikant vilket sågs som viktigt i vårdandet. Bland dem som besökt wellness-kliniken nio eller fler gånger uppgav 75 % att de definitivt hade större medkänsla för sina patienter som ett resultat av att de besökte kliniken. Resultatet överensstämde med en tidigare studie som erbjöd personalen på ett militärsjukhus samma tre behandlingar: NADA var mest populärt, mer än 95 % angav minskad oro och stress, och medkänslan med patienterna ökade (Duncan et al, 2018).

Bland personal på intensivvårdsavdelningar är känslomässig och etisk stress vanlig. Sjuksköterskor på IVA erbjöds NADA-akupunktur fem gånger på 16 veckor. Det är en glesare behandling än vad som rekommenderas men resultatet visade att oron minskade signifikant hos sjuksköterskorna. Engagemang i arbetet ökade signifikant vilket kopplades till ökad produktivitet, bättre hälsa och fördelar för både patienter och organisation (Buchanan, 2018). Vårdpersonalen på en psykiatrisk klinik erbjöds kulplåster (en magnetkula på örats baksida i en punkt som kallas just ”baksidan av Shen Men”) minst tre gånger (Olshan-Perlmutter et al., 2019). Också med denna kulplåsterbehandling minskade oro, arbetsstress och risken för utbrändhet signifikant.

Att ge NADA till patienter uppskattas av både patienter och personal. Att de anställda själva får NADA som stressreduktion kan medföra fördelar för personalen, vården och organisationen. På NADA-konferensen i London i oktober 2022 berättade tre NADA-akupunktörer om hur de gett NADA till vårdpersonalen på Maidstone Hospital, ett stort sjukhus i Kent, UK. Nu har de utbildat 32 vårdanställda som kan fortsätta att erbjuda NADA gratis, tre gånger i veckan, till sjukhusets personal på arbetstid. Jag tycker att det låter som en strålande ide´! När är det dags att starta ”wellness-mottagningar” på svenska sjukhus?

Kajsa Landgren

 

Om du vill läsa mer om studierna som nämnts ovan:

Duncan AD, Liechty JM, Miller C, Chinoy G, Ricciardi R. Employee use and perceived benefit of a complementary and alternative medicine wellness clinic at a major military hospital: evaluation of a pilot program. J Altern Complement Med. 2011; 17 (9): 809–815.

Reilly PM, Buchanan TM, Vafides C, Breakey S, Dykes P. Auricular acupuncture to relieve health care workers' stress and anxiety: impact on caring. Dimens Crit Care Nurs. 2014 May-Jun;33(3):151-9. doi: 10.1097/DCC.0000000000000039

Buchanan TM, Reilly PM, Vafides C, Dykes P. Reducing Anxiety and Improving Engagement in Health Care Providers Through an Auricular Acupuncture Intervention. Dimens Crit Care Nurs. 2018 Mar/Apr;37(2):87-96. doi: 10.1097/DCC.0000000000000288.

Olshan-Perlmutter, M., Carter, K., & Marx, J. (2019). Auricular acupressure reduces anxiety and burnout in behavioral health care. Applied Nursing Research, 49, 57–63. https://doi.
org/10.1016/j.apnr.2019.05.011

 

Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Föregående
Föregående

US NADA conference 23-24 juni 2023, Bowie State University, Maryland

Nästa
Nästa

NADA efter en tsunami på Grönland