Har du sett den nya NADA-boken?

Hösten 2022 kom den; en hel bok om “bara” NADA! Den första svenska boken om öronakupunktur (som heter just “Öronakupunktur”…) kom redan 2004. Den hade ett kapitel om NADA, den enkla formen av öronakupunktur där samma fem punkter används vid varje behandling. Nu har NADA fått en egen bok! Den är nu kursbok på våra NADA-kurser men kan läsas av alla som är intresserade av icke-farmakologisk behandling som komplement till personer med beroende eller psykisk ohälsa. På 192 sidor beskrivs hur metoden växte fram i South Bronx, New York, som då utmärkte sig som ett område med högst droganvändning i världen, och hur NADA spridits över världen. Mitt mål med boken är att förankra de kliniska erfarenheterna av NADA i vetenskap. Här kommer ett utdrag från förordet:

 

”Öronakupunktur är inget trollspö men kan vara en god hjälp på vägen till en förbättrad psykisk hälsa. NADA är ingen mirakelbehandling utan mer ett sätt att vattna en planta tills den blir stor nog att klara sig själv.

 

Psykisk ohälsa och beroende av alkohol och narkotika är folksjukdomar som kostar individer och deras familjer lidande och samhället mycket pengar. Det finns ingen snabb och effektiv behandling. Varje hjälpmedel som leder mot återhämtning är välkommet. NADA som är en form av standardiserad öronakupunktur är ett sådant hjälpmedel. Metoden är enkel: fem små tunna sterila akupunkturnålar sätts i bestämda punkter i båda öronen vid varje behandlingstillfälle, oberoende av vilka symptom som dominerar.

 

NADA utvecklades i New York på 1970-talet som hjälp vid avgiftning av personer med heroin- och morfinberoende. Nu används NADA under hela rehabiliteringen, och även vid alkohol- och läkemedelsberoende. NADA har också visat god effekt vid oro, ångest, depression, stress och sömnstörningar. De senaste tjugo åren har NADA i stor omfattning också använts som krisintervention efter katastrofer.

 

NADA spreds från ursprungskliniken i New York över USA och därefter till fler än 70 länder. I flera av dessa länder har NADA blivit en etablerad del av psykiatrisk vård och socialpsykiatri, på behandlingshem, fängelser och i hjälporganisationers projekt. Att NADA har visat sig passa in i många olika sammanhang och kulturer, att metoden är kostnadseffektiv, har få och milda biverkningar och attraherar många personer med olika problem och är så enkel att den lärs ut på några få dagar, har bidragit till spridningen.

 

NADA ges som ett icke-farmakologiskt alternativ, eller som ett komplement till läkemedelsbehandling. Den är icke-verbal vilket innebär att man kan erbjuda en konkret behandling till dem som inte kan eller vill ha en samtalskontakt. NADA är ett komplement som används i samklang med andra nödvändiga insatser. NADA kan dels ge en omedelbar lugnande effekt, dels en långtidseffekt. När ångest och abstinens minskar och sömnen förbättras blir det lättare för patienten att tillgodogöra sig resten av behandlingsprogrammet.

 

När NADA införs på behandlingsmenyn får personalen ett konkret, handfast verktyg som kan bidra till en personcentrerad vård. Behandlare upplever att patienterna blir mer kommunikativa, mindre aggressiva och att samtalsbehandling blir mer effektiv när patienten fått akupunktur. Personal beskriver också NADA som en hjälp att upprätta den så viktiga alliansen mellan klient och behandlare. NADA ger arbetsglädje och arbetstillfredsställelse.

 

I denna bok vill jag förmedla det jag lärt mig på NADA-kurser på ursprungskliniken Lincoln Detox i New York och på Gateway Clinic i London, av mina patienter, och inte minst i många samtal och mail-konversationer med Michael Smith som aktivt deltog när NADA grundades och som under decennier var NADAs frontfigur. Jag har använt och undervisat i NADA i mer än 25 år. Jag har varit starkt involverad i spridningen av NADA i Sverige, och i införandet av NADA i grannlandet Danmark. Min förståelse för NADA har fördjupats när jag handlett NADA-akupunktörer på sju sjukhus och på många andra arbetsplatser. Deras erfarenheter har lärt mig hur NADA använts och används i svensk psykiatrisk vård, socialpsykiatri, på behandlingshem, i fängelser och av privata akupunktörer. Jag har inspirerats av samtal och diskussioner med andra NADA-utbildare, påverkats av de studiebesök på sjukhus, behandlingshem och fängelser i många länder jag haft förmånen att få göra, och av presentationer på NADA-konferenser i USA och i Europa där så många NADA-akupunktörer, verksamhetschefer och patienter förmedlat erfarenheter av NADA i så många olika kontexter!

 

På inbjudan av Michael Smith är jag medförfattare till den så kallade ”glossy pamphlet” som är en sammanfattning av vad NADA är (Ear Acupuncture in Addiction Treatment, 2010). Tillsammans med Michael Smith, Ken Carter och Elisabeth Stuyt (som alla tre har varit ordförande i den amerikanska NADA-föreningen) skrev jag kapitlet om NADA i den stora boken Addiction Medicine (Smith, Carter, Landgren, Stuyt 2010). Jag har varit key note speaker på en NADA-konferens i USA där jag fick tillfälle att berätta om och visa en egenproducerad film med intervjuer av svensk vårdpersonal som beskrev sina erfarenheter av NADA. Under senare år har jag också haft möjlighet att forska på NADA ur olika perspektiv. Tillsammans med medförfattare har jag publicerat vetenskapliga artiklar som beskriver patienters upplevelse av att få NADA (Hedlund & Landgren, 2017; Olsson & Landgren, 2020), om personalens upplevelse av att ge NADA som en del av psykiatrisk omvårdnad (Landgren et al, 2019), om användningen av komplementärmedicin inklusive NADA på psykiatriska kliniker i Sverige (Wemrell, Olsson, Landgren, 2020) och om hur ofta patienter väljer att ta emot NADA när det erbjuds inom psykiatrisk vård (Landgren, 2021).

 

NADAs möjligheter väcker nyfikenhet och fascinerar. Denna bok vill vara en historiebok som beskriver hur NADA formats (kapitel 1) och i vilka sammanhang NADA används (kapitel 2). Boken vill ge en röst åt patienter och behandlare som använder NADA, och beskriver därför deras upplevda effekter av NADA (kapitel 3). Boken syftar också till att vara en lärobok för den som går NADA-kurs, och beskriver hantverket med akupunkturpunkterna, nålarna och kulplåster (kapitel 4) och hur NADA-akupunktur är mer än bara nålsticken (kapitel 5). Boken beskriver hur NADA spritts över världen (kapitel 6 och 7). Sist men inte minst: för att NADA ska vara ett komplement inom den offentligt finansierade vården måste det finnas en vetenskapligt förankrad förklaringsmodell till hur öronakupunktur fungerar, forskningsstöd som visar på effekt och bevis för att det är en säker metod. Det sista kapitlet ger därför en översikt över neurofysiologi, en genomgång av evidens för NADA på en rad symptom och en argumentation för rimligheten i att använda NADA som ett komplement till annan vård.”  

Om du vill läsa mer kan du köpa boken (498:- inkl moms) här: https://fuchsia-tarantula-6kw2.squarespace.com/config/pages/634e8c256842b37bec8acdcf

Föregående
Föregående

NADA efter en tsunami på Grönland

Nästa
Nästa

Nu kommer vi igång med bloggen om öronakupunktur!